Gastronomi ve Mutfak Sanatları (YL) (Tezsiz)
Ders İçerikleri


1. Yarıyıl

Ders KoduDers Adı(T+U+L)AKTSZorunlu/Seçmeli
GMS5101 Gastronomi Ve Reaksiyonlar 3+0+0 6 Zorunlu

2. Yarıyıl

Ders KoduDers Adı(T+U+L)AKTSZorunlu/Seçmeli
GMS5209 Dönem Projesi 0+0+ 2 Zorunlu
Ders KoduDers Adı(T+U+L)AKTSZorunlu/Seçmeli
LEE5500 Bilimsel Araştırma Yöntemleri Ve Etik 3+0+0 9 Zorunlu


Bölüm/Program Seçmeli Dersler


Ders KoduDers Adı(T+U+L)AKTS
GMS5002 Yemek Ve İçecek Uyumunun Genel İlkeleri 3+0+0 6
Ders KoduDers Adı(T+U+L)AKTS
GMS5003 Duyusal Analiz Teknikleri Ve Uygulamaları 3+0+0 6
Ders KoduDers Adı(T+U+L)AKTS
GMS5005 Gastronomi Ve Sürdürülebilirlik 3+0+0 6
Ders KoduDers Adı(T+U+L)AKTS
GMS5006 Uluslararası Gastronomi Terminolojisi 3+0+0 6
Ders KoduDers Adı(T+U+L)AKTS
GMS5008 Sosyal Bilimlerde İstatistik Paket Programları Uygulamaları 3+0+0 6
Bu ders, gastronomi ve mutfak sanatları alanındaki bilimsel araştırmalarda temel istatistik, kavramlar arasında ilişki ve nedensellik, bir konuyu istatistik bilgileri ile keşfetme ve açıklama amacına yönelik olarak çok değişkenli analizleri içermektedir. Temel istatistik konuları ile başlayacak ders, uygulamalı veri analizi ile devam edecektir. SPSS paket programı ve Excel kullanılacaktır.
Ders KoduDers Adı(T+U+L)AKTS
GMS5009 Osmanlı Türkçesine Giriş 3+0+0 6
Ders KoduDers Adı(T+U+L)AKTS
GMS5010 Mutfak Gereçleri Ve Sofra Adabı 3+0+0 6
Ders KoduDers Adı(T+U+L)AKTS
GMS5012 Mutfak Hesaplamaları 3+0+0 6
Ders KoduDers Adı(T+U+L)AKTS
GMS5013 Menü Mühendisliği Uygulamaları 3+0+0 6
Ders KoduDers Adı(T+U+L)AKTS
GMS5014 Fonsiyonel Gıdalar 3+0+0 6
Fonksiyonel gıdaların tanımı, tarihçesi, üretim metotları, sınıflandırılması, sağlığa yararları; ürün grupları bazında fonksiyonel gıdalar, fonksiyonel gıdaların gelişmesinde ve pazar payının artmasındaki nedenler, fonksiyonel bileşenler, probiyotikler, probiyotik gıdalar, bir mikoorganizmanın probiyotik olarak kullanılabilmesi icin gerekli faktörler, bir gıda bileşeninin prebiyotik olarak tanımlanabilmesi için sahip olması gereken özellikler, prebiyotikler, diyet lifleri ve sağlığa faydaları, fenolik bileşenler (fenolik asitler ve flavonoidler) karotenoidler, yağ bazlı bileşenler, vitaminler, mineraller, fonksiyonel gıdalar, fonksiyonel baharatlar
Ders KoduDers Adı(T+U+L)AKTS
GMS5015 Moleküler Gastronomi 3+0+0 6
Ders KoduDers Adı(T+U+L)AKTS
GMS5016 Alternatif Turizm Ve Gastronomi 3+0+0 6
Turizm endüstrisi, turizmin gelişimi, kitle turizmi, alternatif turizm, gastronomi turizmi
Ders KoduDers Adı(T+U+L)AKTS
GMS5017 Gastronomi Ve Sürdürülebilir Kalkınma   3+0+0 6
Gastronomi sektörünün tüm paydaşlarıyla birlikte sürdürülebilir kalkınmaya sağlayacağı katkılar tartışmaya açılacaktır. Konular açlığa son, yoksulluğa son, sağlıklı bireyler, sorumlu tüketim ve üretim, erişilebilir ve temiz enerji, eşitsizliklerin azaltılması, karasal yaşam, barış adalet ve güçlü kurumlar, sürdürülebilir şehir ve yaşam alanları, insana yakışır iş ve ekonomik büyüme, sanayi yenilikçilik ve alt yapı, iklim eylemi gibi BM’lerin belirlediği 2030 Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerini kapsayacak şekilde ele alınacaktır.
Ders KoduDers Adı(T+U+L)AKTS
GMS5018 Fermente Ürünler Teknolojisi 3+0+0 6
Ders KoduDers Adı(T+U+L)AKTS
GMS5020 Gastro Diplomasi 3+0+0 6
Ders KoduDers Adı(T+U+L)AKTS
LEE5001 Temel İstatistik 3+0+ 8