İstinye Üniversitesi

Kadın İşgücü Varlığı Çalıştayı Başarıyla Gerçekleşti: Uzmanlar Öğrencilerle Buluştu

İstinye Üniversitesi, TÜBİTAK 2237-A Bilimsel Eğitim Etkinlikleri Desteği kapsamında düzenlediği 2025 Kadın İşgücü Varlığı Çalıştayı ile kadın iş gücünün artırılmasına yönelik önemli bir etkinliğe daha ev sahipliği yaptı. Öğretme ve Öğrenme Mükemmeliyet Merkezi (ÖĞREM) ile Ekonomi ve Politika Araştırmaları Merkezi (EPAM) iş birliğinde düzenlenen çalıştay, 12. Kalkınma Programı hedefleriyle uyumlu şekilde planlandı. Çalıştay kapsamında, İstinye Üniversitesi öğretim üyesi Doç. Dr. Ayfer Ustabaş EPAM proje yürütücüsü olarak yer alırken, ÖĞREM Müdürü Elif Vardar Solak da proje araştırmacısı olarak yer aldı. 

Çalıştayda, tıp, turizm ve tarım sektörlerinden alanında yetkin kadın konuşmacılar üniversite öğrencileriyle bir araya geldi. Katılımcılar, bilgi ve deneyimlerini paylaşarak gençlerin mesleki vizyonlarını geliştirmelerine katkı sundular.

Toplumsal Cinsiyet Eşitliğine Vurgu Yapıldı

İstinye Üniversitesi, toplumun gelişimine katkı sağlama misyonu doğrultusunda, bu etkinlikle yerel ve küresel sorunların çözümüne yönelik bir alan açtı. 2024 yılında düzenlenen çalıştayın ardından aynı anlayışla gerçekleştirilen 2025 Kadın İşgücü Varlığı Çalıştayı, üniversitenin Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları arasında yer alan 5. madde, yani Toplumsal Cinsiyet Eşitliği ilkesine desteğini yineledi.

Alanında Uzman Konuklar Yoğun İlgi Gördü

Çalıştayın konuşmacıları arasında tıp sektöründen Op. Dr. Dilek Uslu, turizm sektöründen T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı Eurasia Turizm’in kurucu ortağı ve Namibya Cumhuriyeti İstanbul Fahri Konsolosu Günnur Diker, tarım ve gastronomi alanından ise UNFAO tarafından Global Food Hero unvanına layık görülen, Basque Culinary World Prize 2023 sahibi ve Yale 2025 Global Table Fellow seçilen Ebru Baybara Demir yer aldı.

Kadın Uzmanlardan Sektörel Deneyim Paylaşımları

Çalıştay kapsamında, sektörlerinde başarıya ulaşmış kadın uzmanlar ile üniversitenin araştırma ve uygulama merkez müdürleri, akademisyenleri ve öğrenci kulüp başkanları bir araya geldi. Katılımcılar, gerçekleştirdikleri mini sunumların ardından öğrencilerle interaktif bir soru-cevap oturumu gerçekleştirdiler. Seminer ile, bilgi alışverişi, deneyim ve stratejilerin paylaşılması hedeflendi.

Cam Tavanlar ve Stratejik Mücadeleler Tartışıldı

Etkinlikte, “Kadın iş gücü özellikle belirli sektörlerde neden artmıyor?” ve “Bu sektörlerde öne çıkan kadın yöneticilerin cam tavanlarla mücadele stratejileri neler?” benzeri güncel sorular tartışmaya açıldı. Aynı zamanda, modern yaklaşımların bu sektörlerde yaygınlaştırılması için yapılması gerekenler ele alındı.

Genç İş Gücüne Yönelik Yol Haritası Sunuldu

Kadın iş gücünün artırılmasının genç bireylerin farkındalığıyla mümkün olacağı bilinciyle yürütülen çalıştayda, sektörlerin genel durumu SWOT (Güçlü ve zayıf yönler, fırsatlar ve tehditler) analizleriyle değerlendirildi. Türkiye ve dünya ölçeğindeki reel veriler ışığında, genç iş gücüne yönelik stratejik tavsiyeler sunuldu. Çalıştay aynı zamanda, İstinye Üniversitesi’nin “21. Yüzyıl Yetkinlikler Dersi: Manifesto 2 – Kariyer Yolculuğu” başlıklı dersinin bir parçası olarak da öğrencilere sunuldu. Mezuniyet öncesi öğrencilere yönelik bu ders kapsamında düzenlenen seminer, katılım ve etkileşim fırsatlarını artırarak sektörel deneyim kazandırdı.

Kadın istihdamını teşvik etmeye ve öğrencilere ilham kaynağı olacak deneyimlerin aktarılmasına yönelik düzenlenen bu çalıştay, İstinye Üniversitesi’nin topluma katkı ilkesi doğrultusunda gerçekleştirdiği önemli etkinliklerden biri oldu. Üniversite, sürdürülebilir kalkınma hedefleri doğrultusunda kadınların iş gücündeki yerini güçlendirmeye yönelik benzer etkinliklere öncülük etmeye devam edeceğini vurguladı.