INSPARK Kulübünden 'Tıp Ve Yapay Zekâ' Konferansı

İstinye Üniversitesi’nin (İSÜ) düzenlediği ‘Tıp ve Yapay Zekâya Multidisipliner Yaklaşım’ konferansı 9 Haziran Pazar günü İSÜ Vadi H Kampüsünde gerçekleştirildi. Tıp ve yapay zekâ çalışmalarının konuşulduğu etkinlikte alanında uzman isimler yapay zekâ ve sağlığı bir araya getiren sunumlar yaptı. 

İstinye Üniversitesi (İSÜ) tarafından düzenlenen, tıp ve yapay zekâ çalışmalarının konuşulduğu ‘Tıp ve Yapay Zekaya Multidisipliner Yaklaşım’ konferansı 9 Haziran Pazar günü İSÜ Vadi H Kampüsünde gerçekleştirildi. Konferansta yapay zekanın tıp alanına yansımaları, yeni teknolojiler ve yapay zekanın tıpta kullanımı, alanında uzman isimler tarafından ele alındı.

“Mesleğiniz dışında yetkinlikler de edinmelisiniz”

Etkinliğin açılış konuşmasını yapan Prof. Dr. Mustafa Ayberk Kurt, bu tarz öğrenci etkinliklerinin çok önemli olduğunu belirterek, “Bu kongre aslında hem toplantının kendisi açısından hem de içeriği açısından çok önemli. Kazanılması gereken yetkinlikler değişti. Mesleğinizi bileceksiniz, bunun dışında farklı yetkinlikler de edinmeniz gerekiyor. Özellikle yapay zekanın devreye girmesiyle bu yetkinlikler daha da önem kazanacak. Bunlardan bir tanesi liderlik yetkinliği, ekip çalışması yetkinliği. Bunun dışında yaşam boyu öğrenme ve kendinizi geliştirme yetkinliği en önemlileri arasında. Bir lisans mezunun sadece kendi mesleğini bilmesi yetmiyor. Bu perspektiften baktığınızda bu tarz yetkinlikler katılımcılar ve düzenleyiciler için çok önemli” dedi.

 

“Onkoloji hastalarının tedavilerini yöneten bir yazılım geliştirdim”

Birbirinden değerli akademisyen ve doktorun yer aldığı etkinlikte “Yapay Zekâ Destekli Karar Destek Uygulama Ekosistemi ‘WisdowEra’” başlıklı bir sunum gerçekleştiren Dr. Öğr. Üyesi Levent Korkmaz, şunları söyledi:

“Yazılım ve bilgisayar konuları her zaman ilgimi çekiyordu. Bir şeyler yapmak istiyordum. Üniversitede yazılım çalışmaya devam ettim. Çok alanda çalıştım kendimi yetiştirmek için. Onkolog oldum. Zor bir meslek ama mesleğimi de seviyorum. Sonra bunu daha ileriye taşımak istedim. Bir yazılım geliştirdim.”

Onkoloji hastalarının tedavilerini yöneten bir yazılım geliştirdiğini belirten Korkmaz, “Bunu isteyenlerin kullanabilmesi için camiaya hediye ettim. Birçok insan kullandı. Asıl hedefim bir platform geliştirmekti” dedi. Bugün hastanelere binlerce proje sunduklarını belirten Korkmaz, şöyle devam etti: “Çeşitli kongrelere gidiyorum. ABD’de, Almanya’da bunu yapmışlar deniyor. Türkiye’de neler yapılıyor? Bunu konuşmamız gerekir. Ben de girişimci oldum. Çok zorlandım ama bugün mutluyum. Elimizde bir ürünümüz var.”

2017’de kurulan Yapay Zekâ Merkezi’nin de Müdürü olan Dr. Öğr. Üyesi Korkmaz, “Yapay zekâ var olan modellerden çeşitli çalışmalar üreterek onu sunuyor. Yoktan var eden bir mekanizma değil” dedi. “Bugün merkezde hastanelere binlerce proje sunuyoruz” diyen Korkmaz, öğrencilere ise şu tavsiyelerde bulundu:

“Dünyadaki yapılan şeyleri takip edin ama siz ülkeniz adına, insanlık adına neler yaptınız bu da çok önemli. Neler yapmak istersiniz kendi alanınıza bunu da konuşun”

“Öğrenci kongreleri önemli başlangıçlardır”

“Bugün İstinye Üniversitesi için önemli bir gün. Öğrenci kongreleri önemli başlangıçlardır. Düzenleme kuruluna da böyle bir organizasyon için teşekkür etmeliyiz” diyerek konuşmasına başlayan Doç. Dr. Sibel Şensu, “Patolojinin Dijital Yolculuğu” adlı bir sunum gerçekleştirdi.

Şensu, sunumunda “1600’lerde, 1700’lerde tanı koymak için insanların elinde sadece insan vücudu vardı. Bakarak tanı koymaya çalışıyorlardı. Daha sonra mikroskoplar geliştirildi. Mikroskopun keşfiyle organların altında neler var ona da bakabilme şansına sahip oldular. 1900’lere geldiğimizde patoloji alanında başka keşifler yapıldı. Bunlar sayesinde patologlar daha kolay tanı koymaya başladılar” diyerek patolojinin dijital yolculuğunu anlattı. Doç. Dr. Şensu, sunumunun devamında yapay zekâ algoritmalarının patoloji konularında kullanım alanlarından bahsetti.

“Ameliyat planlarımızı üç boyutlu model haline getiriyoruz”

3D boyutlu gözlük eşliğinde “Beyin Cerrahisine 3D Bakış” başlıklı sunumunu gerçekleştiren Op. Dr. Çağrı Canbolat, beyin cerrahisi tarihiyle ilgili bilgi vererek başladığı sunumunda şunları söyledi:

“Tomografi ile hastalığın ne olduğu hakkında biraz fikriniz oluyor. Bilgisayar destekli yazılımlar geliştikçe bu görüntülemeler üç boyutlu hale gelmeye başladı. Yeni nesil tomografilerde daha kaliteli görüntüler elde ediliyor. Ameliyat planlarımızı üç boyutlu model haline getiriyoruz. MR görüntülerini üç boyutlu model haline getiriyoruz. Probleme, beyin zarını ve yapısını koruyarak en az hasarla nasıl ulaşabiliriz diyerek üç boyutlu model haline getiriyoruz. Daha sonra bunu sanal gerçeklikle poliklinikte, evde, herhangi bir ortamda gözünüzün önüne alıp simülasyon haline getiriyoruz. Daha sonra hastaları üç boyutlu tarıyoruz. Eskiden ameliyattan bir gün önce ameliyatı nasıl yaparız diye kafamızda yapıyorduk her şeyi. Şimdi gözümüzün önüne her şeyi üç boyutlu koyup nereden, nasıl yaparız bakıyoruz.”

Etkinlikte sosyal medya fenomenleri de yer aldı

Konferansta Doç. Dr. Göksel Çinier de “Yeni Nesil Sağlık “CorPal Health” adlı sunumunu gerçekleştirdi. Prof. Dr. Ramazan Erden Ertürer “Ortopedide Robotik Rönesans” başlıklı sunumunda ortopedide kullanılan robotik teknolojisinden bahsetti. Dr. Öğr. Üyesi Şenol Pişkin, sağlıkta yapay zekanın kullanımından bahsederken, Doç. Dr. Batur Gönenç Kanar, “Live in a box-Yapay Zekâ Algoritmalı Persistan AF Vakası” adlı sunumunu aktardı. Prof. Dr. Tarık Kıvrak, pulmoner vasküler hastalıklarda yapay zekânın kullanımını devrim olarak nitelendiren bir konuşma yaptı.

Etkinlikte sosyal medya fenomenleri de yer aldı. Sosyal medya fenomeni Dr. Bulut Kaya, “Dr. Bulut Kaya ve Sarı Seronları” adlı konuşmasını gerçekleştirdi. Bir diğer sosyal medya fenomeni Talip Mertcan Şahin ise kendi eğitim sürecine dair alt dönemlere tavsiyelerde bulundu.  Atölyeler, mini konser ve açık hava sinemasının ardından etkinlik sona erdi.