İstinye Üniversitesi

ATLAS Deneyinin Ulusal Koordinasyonunu Üstlendik

İstinye Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitü Müdürü Prof. Dr. Serkant Ali Çetin’in ulusal irtibat sorumlusu olduğu CERN-ATLAS Deneyinin ulusal destek projesi, 21 Aralık 2021 itibarıyla İstinye Üniversitesi tarafından koordine ediliyor.

Dünyanın en büyük araştırma laboratuvarı olan CERN'de yapılan ATLAS deneyi, Büyük Hadron Çarpıştırıcısı üzerinde kurulu çok amaçlı bir algıç sisteminden oluşmaktadır. ATLAS deneyine Türkiye'deki çeşitli kurumlardan katılan tüm araştırmacıların çalışmaları 21 Aralık 2021 itibarıyla İstinye Üniversitesi tarafından koordine ediliyor.

ATLAS Deneyi ulusal irtibat sorumlusu ve İSÜ Fen Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Serkant Ali Çetin sorumluluğunda yürütülen Türkiye ATLAS projesi, TENMAK (Türkiye Enerji, Nükleer ve Maden Araştırma Kurumu) tarafından yaklaşık 6 milyon TL ile destekleniyor. Deneysel yüksek enerji ve parçacık fiziğini öncelikli AR-GE alanları arasına alan ve bünyesinde ATLAS deneyindeki araştırmalara katılan beş doktoralı fizikçi bulunan İstinye Üniversitesi, Türkiye'den deneye katılan üniversiteler arasındaki en geniş doktoralı araştırmacı hacmine sahip.