İstinye Üniversitesi

İstinye Üniversitesi Büyük Atatürk’ü, “100. Yılında Cumhuriyet Paneli” ile Andı

İstinye Üniversitesi Topkapı Kampüsü Kongre Merkezi’nde düzenlenen 10 Kasım Atatürk’ü Anma Töreni Programı, Rektörümüz Prof. Dr. Erkan İbiş, Prof. Dr. Yusuf Erbay, Prof. Dr. Abdullah Uğur Tanyeli, Prof. Dr. Fahri Erenel, Doç. Dr. Aybike Serttaş ve Dr. Öğr. Üyesi Bilgen Sütçüoğlu ve Öğr. Gör. Ömer Yusuf Topçu ile İstinye Üniversitesi’nin değerli akademisyenleri ve öğrencilerimizin katılımlarıyla büyük bir coşkuyla gerçekleştirildi. Cumhuriyetimizin Kurucusu Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk, aramızdan ayrılışının 85. yıl dönümünde büyük saygı, sevgi ve minnet hisleri en yüksek şekilde anıldı.

Saygı duruşu ve İstiklâl Marşı seremonisi sonrasında, Şef Ömer Yusuf Topçu Hocamızın yönetimindeki İSÜ Koro dinletisi katılımcılara duygulu anlar yaşattı. Mini konserde, katılımcıların ilk kez dinleme şansı buldukları ve Şefimizin bestesi olan 100. Yıl Marşı da icra edildi.  

Konser sonrasında açılış konuşmasını yapmak üzere kürsüye davet edilen ve Atatürk’ten alıntıladığı, “İki Mustafa Kemal vardır: Biri ben, et ve kemik ‘geçici’ Mustafa Kemal… İkinci ‘Mustafa Kemal’... onu ‘ben’ kelimesiyle ifade edemem; o, ‘ben’ değil, ‘biz’dir! O, memleketin her köşesinde yeni fikir, yeni yaşam ve büyük ülkü için uğraşan aydın ve savaşçı bir topluluktur. Ben, onların rüyasını temsil ediyorum. Benim girişimlerim, onların özlemini çektikleri şeyleri tatmin içindir. O Mustafa Kemal sizsiniz, hepinizsiniz. Geçici olmayan, yaşaması ve başarılı olması gereken Mustafa Kemal odur!” sözleriyle konuşmasına başlayan Rektörümüz Prof.Dr. Erkan İbiş,  Atatürk’ün çağdaş Cumhuriyet denklemindeki değerini yoğun olarak vurguladı.

Atatürk'ü Anma Töreni ile bütün olarak organize edilen ‘100. Yılında Cumhuriyet’ Paneli, Prof.Dr. Yusuf Erbay Hocamızın moderatörlüğünde ilerledi. Panelde yer alan değerli hocalarımız Prof.Dr. Abdullah Uğur Tanyeli, Prof.Dr. Fahri Erenel, Doç.Dr. Aybike Serttaş ve Dr. Öğr. Üyesi Bilgen Sütçüoğlu tarafından yapılan sunumlar, katılımcılara Cumhuriyetimizin yüz yıllık tecrübelerini derinlemesine anlama fırsatı sundu.

Sırasıyla, Prof. Dr. Abdullah Uğur Tanyeli’nin “Atatürk Dönemi ve Erken Cumhuriyet Mimarlığına Yeniden Bakmak”; Doç. Dr. Aybike Serttaş’ın “Çağdaş Türkiye’nin Kimliğinin Şekillendirilmesinde Güçlü Bir Aktör: Anadolu Ajansı”; Dr. Öğr. Üyesi  Bilgen Sütçüoğlu’nun Cumhuriyet’in Yurttaş Eğitimi ve 100. Yılında Yurttaşlık Bilinci” ve Prof. Dr. Fahri Erenel’in “Cumhuriyet Modernleşmesinde Kırsal Alanların Yeri ve Günümüze Yansımaları” konulu sunumları ile ilerleyen panelde, katılımcılar, Cumhuriyet’in farklı cephe ve disiplinler açısından hangi derinliklere sahip olduğunu ve Atatürk liderliğinde hareket eden Cumhuriyet vatandaşlarının tarih sahnesinde ne gibi kazanımlar elde ettiklerine dair bilgiler edindiler.    

Büyük ölülere mâtem gerekmez, fikirlerine bağlılık gerekir.” vecizesinin değerini her an hissettiğimiz ve daha iyi anladığımız Kurtuluş Savaşımızın Başkomutanı, Cumhuriyetimizin kurucusu ve ilk Cumhurbaşkanımız Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü, İstinye Üniversitesi olarak, aramızdan ayrılışının 85. yıldönümünde fikirlerine olan derin bağlılık ve saygılarımızla yâdediyoruz.