İstinye Üniversitesi

Uluslararası Balkanlar ve Kafkasya Konferansı

İstinye Üniversitesi İktisadi İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi tarafından Kırklareli Üniversitesi ve Bulgaristan Üniversitesi iş birliğiyle, alanında uzman öğretim üyeleri ve öğrencilerin katılımıyla düzenlenen Uluslararası Balkanlar ve Kafkasya Konferansı, 29 Kasım 2018 Perşembe günü İstinye Üniversitesi Topkapı Kampüsünde gerçekleşti.

Uluslararası siyasetin Balkanlarda ve Kafkasya’da yarattığı fırsatların, zorlukların, yatırım imkanlarının ve olası iş birliklerinin değerlendirildiği konferansı düzenleyen İstinye Üniversitesi İktisadi İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı aynı zamanda Cumhurbaşkanlığı Güvenlik ve Dış Politikalar Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mesut Hakkı CAŞIN, "Konferansta özellikle öğrenciler, Türkiye'nin balkan politikasına yönelik genel tutumu nedir? Yeni yapılan ekonomik yatırımlar nereye gidiyor? Bosna ve Kosova savaşlarından sonra Türkiye'nin katıldığı barışı koruma harekatları nasıldır? sorularını cevaplarını bulacak" sözleriyle konferansın önemine dikkat çekti. Türkiye'nin bölgedeki girişimlerini değerlendiren Prof. Dr. Mesut Hakkı CAŞIN, "Türkiye, Ortadoğu'da olduğu gibi Balkanlar ve Kafkas ülkelerine barış ve ekonomik iş birliği perspektifinden bakıyor. Ülkemiz, 'kazan kazan' politikasıyla hem bölgeye yatırım yapıp hem de bölge ülkelerinin kazanmasını sağlamaktadır. Ülkemiz geliştirilen projelerle özellikle balkanlar üzerinden Avrupa'nın ihtiyacı olan gaz ve petrol sevkiyatında Avrupa enerji güvenliğini destekleyen aktör olarak ön plana çıkıyor" sözleriyle Türkiye’nin bölgede belirlediği stratejiyi anlattı.

Konferansta ‘’Can the Realization of Turkish Stream Gas Pipeline form an Alliance among Russia-Turkey-Bulgaria in terms of EU Energy Security in 21st Century?’’ adlı bir sunum gerçekleştiren Dr. Sina KISACIK, güncel siyasette Türkiye, Rusya ve Bulgaristan arasında AB Enerji Güvenliği açısından oluşabilecek enerji ittifaklarını değerlendirdi. İstinye Üniversitesi İİSBF Öğretim Üyesi Dr. Suat Eren ÖZYİĞİT’in 1909 ve 1912 yılları arasındaki Osmanlı sınırları içerisinde yer alan Balkanların durumunu değerlendirdiği sunumuyla devam eden konferansta; İstinye Üniversitesi İİSBF Ekonomi Bölümü Başkanı Dr. Melik ERTUĞRUL, ‘’The Effect of Instrument for the Pre-Accession Assistance on the Economic Growth of Balkan and Caucasian Countries’’ adlı bir konferans gerçekleştirdi.

Konferansta ''BSEC: An Empirical Analysis'' adlı bir sunum gerçekleştiren Aydın Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Ekonomi ve Finans Bölüm Başkanı Prof. Dr. Sedat AYBAR, G20 Zirvesi'ni ve olası etkilerini değerlendirdi.

İstinye Üniversitesi Araştırma Görevlileri Ceren Ece GÖCEN ve Ahmet GEDİK’in ‘’Is Cooperation Possible Between Turkey and Greece on Refugee Crisis?’’ ve ‘’Last Cessation from Ottoman Balkans: Albanians’’ sunumlarını gerçekleştirdiği konferansta; Esin KUTLAY, Avrupa Birliği’nin Balkan Politikalarını Değerlendirdi. Dr. Gökhan ÜSTÜNDAĞ’ın ‘’Turkey’s Peace-Making Role in Kosovo and Bosnia Crises’’ adlı sunumuyla katıldığı konferansa; Kırklareli Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Sezin İBA ve Kırklareli Üniversitesi Araştırma Görevlisi Cihan YAYLAK, ‘’EU Conditionality in Western Balkans’’ ve ‘’The Story of Immigration and the Question of Adaptation of Syrian Refugees’’ adlı sunumlarıyla katkı yaptı.