İstinye Üniversitesi

Prof. Dr. Can Ünver: Avrupa’daki Kriz Neoliberal Sistemin ve Siyasi Hataların Sonucudur

Tarih
21/10/2022
Yayın
HEPCANLI
Yayın Türü
Elektronik

Yapısal sıkıntılarının üstünü örttüklerini görüyoruz’

Peki, Avrupa’daki Kriz Nelere Gebe?

İstinye Üniversitesi’nden Prof. Dr. Osman Can Ünver, Sputnik’e yaptığı değerlendirmede, “Bu protestolar öteden beri yapısal olarak sıkıntısını olmadığını düşündüğümüz ülkelerde başladı. Ama yapısal sıkıntılarının üstünü örttüklerini görüyoruz” dedi ve şunları söyledi:

“Son 30-40 senedir gittikçe artan neoliberal politikalar, kapitalist dünya, sosyal devleti küçülttü ve zayıflattı. Böyle bir ortamda önce pandemi çıktı sonra Ukrayna krizi başladı ve bu süreçte Avrupa’da Atlantik çizgisindeki siyasetler öne çıktı. Almanya’da mesela bir zamanlar biraz daha solda görünen Yeşiller Partisi tamamen Atlantik partisi haline geldi, Dışişleri Bakanlığı da onların elinde bulunuyor. Bütün bunlar geçici kriz çözümlerinin ötesinde yapısal değişimlere gidilmesi gerektiğini düşündürüyor. Bu sistem bu tür bir büyük krizle karşılaştığında ne yapacağını bilemez hale geliyor. Arkasından polisin, devletin şiddeti ortaya çıkıyor.”
‘Bu kriz siyasi hatalardan kaynaklanıyor’

Demokratik ülkelerde protestoların olmasının normal olduğunu ifade den Prof. Dr. Ünver, “Almanya’da üretici fiyatları endeksi yüzde 45.8 artmış. Bu da enflasyonun daha da artacağını gösteriyor. Enflasyon meselesiyle en son para birimi marktan avroya geçiş zamanı karşılaşmışlardı ki o da çok büyük değildi. Pek alışık olmadıkları için çalkantılar olacaktır ama bunu önleme konusunda da siyasi irade oluşturmakta zorluk çekiyorlar. Bu neoliberal sistemin krizidir. Devletin halkın üzerindeki koruyucu elinin giderek azaltılmasının bir sonucudur. Bir de tabii ki siyasi hatalardan kaynaklanıyor. Mesela ABD’nin öteden beri istemediği Kuzey Akım-2’yi devre dışı bıraktılar” dedi.

‘Hükümetler değişebilir ancak politikalar çok değişmeyecek’

Prof. Dr. Ünver, “Bu protestolar hükümet değişikliklerine yol açabilir ama açması bir şey ifade etmez. Gelecek olan hükümetin de hazır reçeteleri yok. Bir nevi çıkmazdalar. Enerji fukaralığı böyle bir şey” diyerek şunları ekledi:

“Almanya nükleer enerjiden uzaklaşma kararı almıştı. Bu da onları dışa bağımlı hale getirdi. Bunu çevre kaygıları nedeniyle yapmışlardı, Yeşiller Partisi’nin Almanya’ya hediyesi budur. Sonuç itibarıyla nereye yöneleceklerini bilmez bir durumun içindeler. Aynı zamanda Rusya ile ilişkilerini yaptırımlarla farklı bir noktaya getirdiler. Almanya’nın eski şansölyesi Angela Merkel’in Rusya ile ilişkileri iyiydi. Fakat şimdiki hükümet tamamen Atlantik etkisi altında. Fransa için bakacak olursak orada da bir lider zaafı var. Emmanuel Macron zaman zaman çıkışlar yapan bir lider ama bunlarla nereye varmak istediği de anlaşılmayan bir isim. Hükümetler değişebilir ancak politikalar çok değişmeyecek gibi duruyor.”