İstinye Üniversitesi

Üretimin Yeni Boyutu

Tarih
01/07/2022
Yayın
In Business
Yayın Türü
Yazılı

3B YAZICILAR HOBİ OLMAKTAN ÇIKIP ENDÜSTRİDE DE HAK ETTİĞİ DEĞERİ BULMAYA BAŞLADI. TÜRKİYE'DE 2017'DE 22.5 MİLYON DOLAR OLAN PAZAR BÜYÜKLÜĞÜNÜN 2023'TE 49 MİLYON DOLARA ÇIKMASI BEKLENİYOR.

 

TEDAVİYE GİDEN YOL
 

İstinye Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Hakan Darıcı üniversite bünyesinde kurduğu 3B Tasarım ve Prototipleme Uygulama ve Araştırma Merkezi ile kök hücre ile deri ve kornea üretimi konusunda çalışmalar gerçekleştiriyor. Aldıkları 700 bin liralık bütçe ile de 'mini insan beyni' üretip kanser tedavisi üzerinde çalışma planlanıyor. Darıcı, "İleride 3B biyo-yazıcılar ile küçük organlar yaparak, hem hayvanların kullanımının önüne geçmek hem de doğru tedaviyi geliştirme araştırmalarında kullanmak istiyoruz" diyor.

ürkiye'de de İstinye Üniversitesi bünyesinde yer alan 3B Tasarım ve Prototipleme Uygulama ve Araştırma Merkezi özellikle biyo-yazıcılar konusunda çalışmalar yapıyor. Merkezin müdürü Öğretim Üyesi Dr. Hakan Darıcı, biyo-ink materyali ile dokuların basılabildiğini belirtiyor. Daha önce kök hücreleri kullanarak 3B yazıcılar ile doku basımı üzerine de çalışmalar gerçekleştiren Darıcı, "3B yazıcılar ile kıkırdak, kemik, küçük organlar basılarak kullanılabiliyor. Ancak henüz böbrek ve kalp gibi karmaşık çalışma prensibi olan ve nispeten büyük organların bu yöntemle üretilerek işlevsel bir şekilde kullanılması içinOtomotiv sektörü sanayide 3B yazıcıları en çok kullanan alanların başında geliyor.

Dr. Öğr. Üyesi Hakan Darıcı hakkında detaylı bilgi almak için tıklayınız. 

Hakan Darıcı