İstinye Üniversitesi

İstinye Üniversitesi, Bilimsel Endekslerdeki Yükselen Grafiğini Sürdürüyor

İstinye Üniversitesi, AD Scientific Index 2024 sıralamasında, Türkiye’de 2000 ve 2010 yıllarından sonra kurulan vakıf üniversiteleri arasında ilk sırada yer aldı. İstinye Üniversitesi Temel Bilimler Bölüm Başkanı Prof. Dr. Serkant Ali Çetin, bilimsel faaliyetleriyle ‘En Üretken i10 Endeksi’nde dördüncü oldu. Prof. Çetin, son on yıldaki performansıyla i10 Endeksi’nde ikinci sırada bulunmasının yanı sıra, Türkiye’deki en yüksek atıf alan ilk on akademisyen arasında. Endekse yansıyan verilere göre, İstinye Üniversitesi’nin ‘en fazla atıf alan’ akademisyeni olan Prof. Dr. Serkant Ali Çetin, son beş senelik akademik performansın ölçüldüğü kategoride de dördüncü sırada. 

İstinye Üniversitesi Temel Bilimler Bölümü akademisyenlerinden Prof. Dr. Sertaç Öztürk de AD Scientific Index’te yer aldı. Prof. Öztürk, yaptığı çalışmaların aldığı atıf sayısıyla, İstinye Üniversitesi’nden AD Scientific Index listesine ikinci sırada girdi. Deneysel Yüksek Enerji Fiziği ve Parçacık Fiziği konularındaki yayınlarıyla akademik camiada ses getiren Prof. Dr. Sertaç Öztürk, AD Scientific Index’te yer alan H Endeksi’nde Prof. Dr. Serkant Ali Çetin ile aynı puanı alarak, sıralamada İstinye Üniversitesi’ni temsil eden ikinci isim oldu. 

“AD Bilimsel Endeksi” (Alper-Döğer Bilimsel Endeks), bilim insanlarının bireysel performansına ve bilimsel faaliyetlerinin değerine dayalı bir sıralama ve analiz sistemi olarak öne çıkarken, son dönemlerde adedi artan birçok diğer sistemin aksine, dergi ve üniversiteleri değerlendirmiyor. AD Scientific isimli yeni endeks, 2021 yılında Prof. Dr. Murat ALPER (MD) ve Doç. Dr. Cihan DÖĞER (MD) tarafından Google Scholar'daki i10 endeksi, h-indeksi ve atıf puanlarının toplam ve son 6 yılın değerlerini kullanarak geliştirildi. Toplamda dokuz parametre kullanarak hazırlanan “AD Bilimsel Endeks”, 11 konuda (Tarım & Orman, Sanat, Tasarım & Mimarlık, İşletme & Yönetim, Ekonomi & Ekonometri, Eğitim, Mühendislik & Teknoloji, Tarih, Felsefe, Teoloji, Hukuk, Tıp & Sağlık Bilimleri, Doğa Bilimleri, Sosyal Bilimler ve diğer), 256 alan, 22350 kurum, 218 ülke, 10 bölge (Afrika, Asya, Avrupa, Kuzey Amerika, Okyanusya, Arap Birliği, EECA, BRICS, Latin Amerika ve COMESA) ve dünya genelinde bilim insanlarının bilimsel prformanslarını farklı kategorilerinde sıralıyor.

“AD Bilimsel Endeks” sadece sıralama hizmeti sunmanın ötesinde, aynı zamanda ‘etik ihlaller’i açıkça ortaya koyarak kamuoyunda bulunan verileri sunuyor ve böylece etik ihlallerin çözülmesine olanak tanıyan bir yapı olarak dikkat çekerek, meşruluk, şeffaflık ve hesap verebilirliği hem bireysel ve hem de kurumsal düzeyde artırma hedefi taşıyor. 

Kendine özgü değerlendirme yapısıyla bireyleri ve kurumları akademik profillerine odaklanmaya yönlendiren AD Scientific, on binlerce akademisyeni, yanlış verilerin düzeltilmesini sağlayarak, profillerini gözden geçirmelerine olanak sağlıyor. Kurumların da eksik ve yanlış bilgileri olan akademik personelin profilini gözden geçirmeleri gerekliliğini vurgulayan endeks, saydamlığı ve görünürlüğü artırma özelliğiyle dikkat çekiyor.