İstinye Üniversitesi

İstinye Üniversitesi İletişim Fakültesi Ekslibris Atölyesi Sizi Sanatla Buluşturuyor!

İstinye Üniversitesi İletişim Fakültesi Beceri Geliştirme Atölyeleri kapsamında, Prof. Dr. Hasip Pektaş’ın düzenlediği Ekslibris Atölyeleri devam ediyor. Ekslibris, kitap sahibini tanıtan, onu yücelten bir sanat dalıdır. Kitapseverlerin kitaplarının iç kapağına yapıştırdıkları üzerinde isimlerinin ve değişik konularda resimlerin yer aldığı küçük boyutlu baskıresimlerdir. Sözcük olarak …’nın kitaplığından, …’nın kütüphanesine ait anlamına gelir. Kitabın kartviziti ya da tapusudur. Kitap sahibini tanıtır, onu yüceltir ve kitabı ödünç alan kişiyi geri getirmesi konusunda uyarır. Ekslibris önemli bir iletişim aracıdır. 



Ekslibris, sanatı, insanın elleri arasına, kitapların içine kadar getirir, onun büyüleyici sıcaklığını hissettirir.”

 

Ekslibrisler, yaşayan kişi ya da kurum için sipariş ile yapılır, onların özelliklerini yansıtır.
Yaratım sürecine bakıldığında resim sanatının tüm olanaklarının kullanıldığı görülür. İşlevsel yanına bakıldığında ise bir grafik tasarım ürünü olarak düşünülebilir. 

Ekslibrisin tarihinin M.Ö.1400’lere dayandığı ve matbaanın icadı ile kullanımının yaygınlaştığı biliniyor. Ekslibris, sonraları sadece kitaplara yapıştırmak için değil, biriktirme ve değiştirme objeleri olarak da kullanılmaya başlanmıştır. Kitaba özgü bir işaret olmaktan çıkıp, özgün bir grafik çalışma olarak bağımsızlaşmıştır. 

Türkiye’de Ekslibris, batıdan alınmış kitaplar ile tanınmıştır. Avrupa ülkelerinde yaygın olarak kullanılan ekslibrislerin yer aldığı kitaplar, ikinci el satışlarla ülkemize gelmiş, kitap sahipleri öldüğünde ise yakınları tarafından kütüphanelere bağışlanmış veya sahaflara satılmıştır. Osmanlı döneminden kalma kitaplarda görülen mühürler ise, birer mülkiyet işareti olsalar da ekslibris türüne girmezler. Ancak özgün, kaligrafik yapılarıyla ait oldukları kişilerin arması veya logosu olarak aynı işlevi yerine getirmişlerdir.


Prof. Dr. Hasip Pektaş, ekslibris sanatının tanınması ve yaygınlaşması için yoğun çaba harcıyor.



Görsel İletişim Tasarımı Bölümü Başkanı olan Prof. Dr. Hasip Pektaş, aynı zamanda İstanbul Ekslibris Derneği Başkanı ve Ekslibris Müzesi Müdürü'dür. Türkiye’de Ekslibris’in tanınması ve yaygınlaşması için yoğun çaba harçamaktadır. 1996'da "Ekslibris" hakkında bir kitap yazmıştır. 5 Uluslararası Ekslibris Yarışması ile 2010’da FISAE Uluslararası Ekslibris Kongresi’ni organize etmiştir. http://www.hasippektas.com Gelecek yıl 6. Uluslararası Ekslibris Yarışması ile 2. Uluslararası Ekslibris Kongresi İstinye Üniversitesi’nde yapılacaktır. Üniversitemiz ekslibris konusunda bir çekim merkezi olacaktır. Özgün ekslibris örneklerini görmek isteyenler, 5. Uluslararası Ekslibris Sergisi’ni, Vadi H Kampüs 607 nolu öğrenci çalışma salonda her zaman izleyebilirler. 

 

Ekslibris Atölyesi’nin 3. dönemi 11 Aralık 2024 Çarşamba günü başlıyor. 



10.30-13:00 arası 3 hafta sürecek atölye, Vadi H Kampüs V-310 nolu atölyede yapılacaktır. Şu ana kadar 40'ın üzerinde katılımcıyla buluşan atölyeler, sanatın ve tasarımın kesiştiği bu özel yaratıcı çalışmaları deneyimlemek isteyen tüm İstinyelilere açıktır. Katılımcılara, atölye sonunda sertifika verilmekte ve İstanbul Ekslibris Müzesi’ne gezisi düzenlenmektedir.

Ekslibrisi merak edenler, linolyum ile ekslibris yapmak, eğlenerek öğrenmek ve mutlu olmak isteyen üniversitemiz öğrencileri, akademik ve idari personel Ekslibris Atölyesi’ne katılabilirler. Ekslibris hakkında ön bilgi için: https://ekslibris.istinye.edu.tr/tr/ekslibris