Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yıl dönümünü ve coşkusunu yaşamak için İstinye Üniversitesi, sanatseverler için özel bir etkinlik düzenliyor. 27 Ekim 2023 Cuma günü saat 15:30’da İstinye Üniversitesi Vadi (H) Kampüs’te gerçekleşecek olan "100. Yılda 100 Ekslibris Sergisi," kitaplarına kendilerine özel bir dokunuşa sahip olmayı seven herkesi bekliyor. Sergi, 27 Ekim 2023 Cuma günü saat 15:30'da ziyarete açılacak ve 12 Kasım tarihine kadar sanatseverlerle buluşacak.
İstinye Üniversitesi, sanatın ve kültürün önemini vurgulayan etkinlikler düzenleyerek, Cumhuriyetimizin 100. yaşını coşkuyla kutluyor. "100. Yılda 100 Ekslibris Sergisi," bu önemli yılın anlamını, sanata olan saygı ve bağlılığımızı kutlamak için bir fırsat sunuyor.
Ekslibrisler, kitapseverlerin kitaplarının iç kapağına yapıştırdıkları, üzerinde adlarının ve çeşitli konseptlerde resimlerin yer aldığı küçük boyutlu baskı resimlerdir. 'Kitapların kartviziti' olarak da nitelendirilen ekslibrisler, kitap sahibini tanıtarak, onu yüceltir ve kitabı ödünç alan kişileri geri getirmesi konusunda uyarır.
Bu özel sergi, İstanbul Ekslibris Müzesi koleksiyonundan uluslararası düzeyde usta sanatçıların özgün çalışmalarını bir araya getirerek sanatseverlere sunacak. Serginin küratörlüğünü Görsel İletişim Tasarımı Bölümü öğretim üyesi ve İstanbul Ekslibris Müzesi Müdürü Sayın Hasip Pektaş üstleniyor.
Sergiden önce fikirlerini almak istediğimiz Prof.Dr. Hasip Pektaş, çok sayıda ulusal ve uluslararası sanatçının eserlerinin izleneceği serginin, ekslibrisin tanınması ve yaygınlaşmasına katkı sağlayacağına, kitaba ve sanata olan ilgiyi artıracağına inandığını belirtti. Ayrıca, bu serginin, "Sanatsız kalan bir milletin hayat damarlarından biri kopmuş demektir" sözüyle sanata ve sanatçıya verdiği değeri gösteren Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk'e ve kurduğu Cumhuriyet'in değerlerine olan saygı ve şükranın bir ifadesi olduğuna vurgu yaptı.
Sanat ve kültür dolu sergiyi ziyaret etmek ve ekslibris sanatının büyüleyici dünyasını keşfetmek isteyen tüm sanatseverleri ve kitap tutkunlarını bekliyoruz.
Sanatçılar
Ahmet Selçuk Kızılışık, Akira Tokuchou, Alexandre de Riquer, Alexei Bobrusov, Alperen Güldü, Andrey Machanov, Anna Tikhonova, Anna Trojanowska, Arkady Pugachevsky, Ayşen Erte, Bogdan Krsic, Bohumil Kratky, Cem Gül, Christine Deboosere, Dimo Milanov, Discorides Perez, Dongshen Zhou, Durmuş Bahar, Eduard G. Penkov, Elif Varol Ergen, Elzbieta Radzikowska, Erhun Şengül, Erkin Keskin, Fatih Aksular, Gennady Pugachevsky, Grzegorz Izdebski, Handan Tepe, Hasip Pektaş, Hatice Öz Pektaş, Hedieh Jafari, Hristo Kerin, İrem Çamlıca, Irina Kazeeva, Irina Yelegina, Italo Zetti, Ivan Rusachek, Jean Marcel Bertrand, Jiri Brazda, Julian Dimitrov Jordanov, Juri Jakovenko, Katarina Vavrova, Katsunori Hamanishi, Konstantin Kalynovych, Krzysztof Marek Bak, Kun Wang, Lembit Löhmus, Luigi Casalino, Lukasz Cywicki, Mahmut Durmuş, Marcela Miranda, Marcin Bialas, Marcos Baptista Varela, Marin Gruev, Martin Manojlin, Martin R. Baeyens, Mauricio Schvarzman, Maya Tcholakova, Melihat Tüzün, Meryem Yeşilkök, Mikhail Verkholantsev, Miraslav Houra, Mirsad Konstantinovic, Nazan Sönmez, Nurdan Adıgüzel, Nurgül Arıkan, Oleg Denysenko, Oleg Derhachov, Oleksii Fedorenko, Olga Keleynikova, Onnik Karanfilian, Onur Aşkın, Osman Dinç, Özden Pektaş Turgut, Peter Kocak, Peter Lazarov, Rastko Ciric, Robert Baramov, Roman Sustov, Ruslan Vigovsky, Sema Ilgaz Temel, Sergiy Hrapov, Serpil Güvendi Kaptan, Shigeki Tomura, Sinem Algan, Sophie Vael, Şükrü Ertürk, Takeshi Katori, Tezcan Bahar, Todor Ovcharov, Tomas Hrivnac, Vedat Colak, Veselin Damyanov-Ves, Viladislav Kvartalny, Vladimir Vereschagin, Vladimir Zuev, Wenbin Pan, Wojciech Luczak, Xiaozhuang Dong, Yoichiro Homma, Yoshinari Suehiro, Yuri Borovitsky, Yuriy Nozdrin