TÜBİTAK projesi kapsamında St. Petersburg ITMO Üniversitesi'nden üniversitemize gelen Dr. Alexander Novikov, Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesinde Kimya Bölümü Yüksek Lisans öğrencilerine 'Hesaplamalı Kimya' eğitimi verdi.
Eğitim sürecinde, öğrenciler hesaplamalı kimyanın temel yöntemlerinden biri olan Yoğunluk Fonksiyonel Teorisi (DFT) ile moleküllerin çeşitli özelliklerini süper bilgisayar aracılığıyla hesaplamayı öğrendi. Bu teknoloji sayesinde, laboratuvar ortamına ihtiyaç duymadan, bilgisayar ortamında moleküllerin detaylı özellikleri analiz edilebiliyor. Öğrenciler, bu yöntemlerle proje geliştirme süreçlerini de öğrenerek, uygulamalı projelerde yer aldılar.
Yenilikçi program yüksek lisans öğrencilerinin eğitimine katkı sağlarken projede aktif rol alan öğrenciler, hesaplamalı kimya ve yazılım konularında önemli deneyimler kazanarak, gelecekteki araştırmalarında bu bilgileri kullanma fırsatı elde ettiler.
Bu eğitim programı, hesaplamalı kimyanın Türkiye'deki sayılı uygulayıcılarından biri olan İstinye Üniversitesi için önemli bir adım oldu. Kimyanın, kodlama ve yazılım gibi modern teknolojilere entegrasyonu ile gelecekte öğrenciler yeşil enerji, dönüştürülebilir ekonomi, malzeme bilimi ve katalizörler gibi çeşitli alanlarda da çalışabilecek. Bu gelişmeler, üniversitenin araştırma kapasitesini artırırken, gelecekteki projelere de önemli katkılarda bulunacak.
İstinye Üniversitesi'nde gerçekleştirilen bu eğitim atılımı, hem ulusal hem de uluslararası düzeyde bilimsel ve teknolojik ilerlemeleri destekleme amacını taşıyor. Üniversite, bu alandaki çalışmalarını genişleterek, araştırma imkanlarını hızlandırmayı ve bilimsel bakış açılarını genişletmeyi hedefliyor.