İstinye Üniversitesi

İstinye'de İklim Değişikliğinin Etkilerini Konuştuk

TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi (MAM) Başkanı Prof. Dr. Burcu Özsoy, “İklim Değişikliğine Bilimsel Bakış” başlıklı konferansta Türkiye'nin kutuplar macerasını ve Antarktika'daki gözlemlerini anlattı.

Antarktika'da deniz buzullarını inceleyen, iklim değişikliğini araştıran ve bu konuda çok önemli çalışmalara imza atan Prof. Dr. Burcu Özsoy, 1960'lı yıllarda başlayan kutup yolculuğumuzu ve bu alanda gelinen son noktayı paylaştı.

Ekonomik ve siyasi değeri gereği Antarktika’da söz hakkına sahip olmanın çok önemli olduğunu vurgulayan Özsoy, son sekiz yıl içinde kutuplardaki araştırmalarla ilgili 200’den fazla bilimsel yayına imza attıklarını belirtti.

Antarktika’nın herhangi bir ülkeye ait olmadığını hatırlatan TÜBİTAK MAM Başkanı, sunumunda iklimin burada değişeceğine bu nedenle de yapılan her çalışmanın önemine dikkat çekti.  

“İklim Değişikliği Artık Arka Bahçemizde”

2005 yılında Antarktika’ya giderek doktora çalışmasını tamamladığını, ülkeye döner dönmez de çalışmalara başladığını ifade eden Özsoy, “2015 yılında İTÜ’de Kutup Araştırmaları Merkezi’ni kurarak kurumsal bir yapı oluşturduk. İklim değişikliğinin artık arka bahçemizde yaşanan bir problem haline gelmesiyle de Cumhurbaşkanlığının himayelerinde bu çalışma yürütülmeye başlandı. Antarktika’ya bilimsel seferlerimizi başlattık.” dedi.